Anksiyeteyi Dengelemek - Carl Vernon


Anksiyeteyi Dengelemek - Carl Vernon
Kitabı "anksiyete" ile ilgili araştırma yaptığım dönemde aldım. Elimde bir referans listesi zaten yoktu ama bir kitap hakkında fikrim olsun ya da olmasın her koşulda öncelikle önsözüne ve arka kapak yazılarına bir göz atarım. Kitabı almak için yeterince ikna olmamışsam yazarın anlatım şeklinin bana hitap edip etmediğini anlamak için rastgetle birkaç sayfadan birkaç cümle okurum. Kitabı almamdaki motivasyonu sağlayansa karıştırdığım sayfalarda denk geldiğim şu cümleler oldu: "Eğer bireysel olarak yüksek anksiyete ve depresyon deneyimlemediyseniz, bunu yaşamış bir insanla gerçek anlamda empati kurabilmeniz zordur. Eğer uyanış yolunu seçecekseniz, gerçek bilgi ancak daha önce orada bulunmuş birinden gelir. "
Carl Vernon, babasının fiziksel şiddetine maruz kalan annesinin 15 yıllık evliliklerinin sonrasında aldığı ayrılık kararı sonucunda 5 yaşından itibaren tek ebeveynli bir ailenin ferdi olarak büyür. Okulla arası iyi olmadığı için 16 yaşında okulu bırakır ve yarı zamanlı bir işe girer. Küçük yaşta kendi parasını kazanmış olmanın verdiği keyif ve güvenle okula giden arkadaşlarının aptal olduğunu düşünür ve okula geri dönmez. 
Akademik eğitim almayan Vernon ilk panik atağını 16 yaşında geçirir ve 15 yıl boyunca panik atakla mücadele etmek zorunda kalır. Bu süreçte ilaç tedavisinden hipnoterapiye bir çok metot dener. İçinde bulunduğu çaresizliği, deneyimlediği bu farklı metotlardan bahsederken kurduğu "Eğer bana kafamı on gün boyunca pisliğin içine sokmamın işe yarayacağı söylenmiş olsaydı, bunu da denerdim" cümlesiyle açıkça ifade eder. Ancak deneyimlediği bu metotların hiçbiri sorunun çözümünde etkili olmaz. Bu etkisiz oluşun sebebini, anksiyetenin temelinde yatan unsurlarla uğraşılmamasına bağlar ve sonunda aslında var olmayan cevapları aradığına kanaat getirir. 
"Anksiyete düşmanınız değildir. O sizin hayattaki yoldaşınızdır. Yaşamanız için gereklidir ve o olmasaydı bugün burada olmazdınız. Onunla rahatça yaşamayı öğrenerek ve onu hayatınızın bir parçası olarak kabullenerek kazanacaksınız - her defasında." diyen Vernon'a göre anksiyete asla yok edilemez, ancak dengelenebilir. Böylece kendi yöntemine "Anksiyeteyi Dengelemek" adını verir. 
Anksiyete ile zihin yapısı ve yaşam biçimi seviyelerinde mücadele edilmesi gerektiğinin altını önemle çizer ve "uyanış" olarak adlandırdığı başlangıç noktasında verilmesi gereken cevapların bulunmasına yardımcı olmak için "Dengeleme Ölçeği"ni oluşturur. 
Kitabında yazarlarının deneyimleri olmadan fikir yürüttüğü iddiasında bulunduğu ve bu sebeple ticari amaçla yazılmış oldukları için güvenirliklerini sorguladığı kişisel gelişim kitaplarında sıkça karşılaştığımız tavsiyeler ise tezat şekilde Vernon'un kitabında çözümü vadettiği "Denge Kurmak İçin On Adım" bölümünün temellerini oluşturur. 
Vernon kendi metodunda her ne kadar hiç değinilmemiş konulardan bahsetmese de yapılması gerekenleri bir pratiğe dönüştürmeyi başarmış. Eğer yüksek anksiyete ve beraberinde getirdiği depresyondan muzdaripseniz kitabın sonunda elinizde çözüm değil, çözüme giden yolun alternatif bir haritasını bulacaksınız. 
Vernon'un kendi ifadesi ile; 
 " Dengeyi mümkün kılan iki malzeme pratik ve zamandır. İstemediğiniz hayatı yaşamak ve bunun pratiğini yapmaktansa istediğiniz hayatın pratiğini yapmaya başlamalısınız. Denge kurmak, beyninizi yeniden eğitmenizi gerektirir ve pratik yapmak bunun tek yoludur."


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Maria Callas

Elia ile Yolculuk – Zülfü Livaneli